Duurzaamheid houten vloeren

//Duurzaamheid houten vloeren

Duurzaamheid houten vloeren

Duurzaamheid houten vloeren

Iedereen weet ondertussen dat er globale problemen zijn rond ontbossing. Maar wat de meesten niet weten is dat die ontbossing niet gebeurt om het hout te oogsten (voor bijvoorbeeld parket) maar om een heel andere reden. Lees verder om de reden hiervan te ontdekken.

duurzaamheid houten vloeren

 

Tegen 2020 zal 25% van het oorspronkelijke Braziliaanse Amazonewoud verdwenen zijn. Of nog dramatischer gesteld, elke seconde (!) verdwijnt er een oppervlakte van het Amazonewoud even groot als circa een half voetbalveld. U leest het goed: elke seconde van elke dag van het jaar.

Als producent van houten vloeren lijkt het ons maar normaal om op dit vlak onze verantwoordelijkheid te nemen en u degelijk te informeren hierover. Om u in staat te stellen een bewuste keuze te maken.

FSC® certificering

Duurzaamheid en milieu staan bij INPA voorop. Dat blijkt uit de FSC® certificering van onze producten. Wat houdt dit precies in?fsc1

Forest Stewardship Council (FSC) is een non-profitorganisatie met hoofdkwartier in Duitsland. De organisatie werd in 1993 in Toronto opgericht op initiatief van milieuorganisaties uit 25 verschillende landen. De organisatie bevordert een verantwoord beheer van bossen, vooral in tropische gebieden. De FSC-standaard streeft naar een evenwicht tussen sociale, milieu- en economische belangen. Een houtbedrijf dat FSC-gecertificeerd wil worden, het FSC-keurmerk wil gebruiken en FSC-gecertificeerde producten wil verwerken en/of verhandelen moet meewerken aan een audit door onafhankelijke certificeringsinstanties. Er wordt gewerkt met een chain of custody waarbij het hout van kap (in de gecertificeerde bossen) tot aan eindproduct gevolgd wordt. Met andere woorden, het gaat om een onafhankelijke controle vanaf de boom tot aan het eindproduct.

Duurzaamheid houten vloeren van INPA Parket

Alle hout van INPA is FSC® gecertificeerd. INPA bezit en beheert zelf 30.000 hectare Boliviaans bos sinds 2000. Een gebied zo groot als de driehoek tussen Bergen op Zoom, Etten-Leur en Oud Gastel. Maar dan in Bolivia en vol met bomen. Niet zomaar bomen, maar een bos met het groene en duurzame FSC-label. “En daar zijn we trots op“, zegt Arthur Hoetelmans, directeur van INPA Parket uit Bergen op Zoom, de eigenaar van het Boliviaanse bos.

Eind jaren tachtig, was er nog geen sprake van duurzame bosbouw. Dat, en boskap voor akkerbouw en veeteelt, zorgde ervoor dat Paraguay in snel tempo door haar bossen heen ging. “Toen hebben wij besloten om op zoek te gaan naar bossen in Bolivia en het daar anders aan te pakken. We wilden zelf eigenaar van het bos zijn zodat we het op een goede manier konden beheren. Dat is goed voor het bos en het verzekert ons ook op lange termijn van grondstoffen.

duurzaamheid-houten-vloeren

INPA beheert haar eigen bos in Bolivia op de meest duurzame manier

Concreet heeft dit tot gevolg dat enkel de grootste, volgroeide, bomen omgezaagd mogen worden en dat dit slechts om de 25 jaar gebeurt.

Alleen grote bomen kappen we. Twintig procent blijft staan zodat die weer voor natuurlijke aanwas kunnen zorgen.

Met een houten vloer van INPA bent u er dus zeker van dat het om echt duurzaam parket gaat.

Wat zijn de hoofdoorzaken van ontbossing?

De allerbelangrijkste oorzaken zijn de gestage uitbreiding van de veeteelt en  de hiermee gepaard gaande uitbreiding van de commerciële landbouw (vooral sojateelt als veevoeder).

De Wereldbank schrijft hierover het volgende:

Animal agriculture is responsible for up to 91% of Amazon destruction.

2018-01-03T10:12:32+00:00

Leave A Comment