Houten vloer prijzen

/Houten vloer prijzen
Houten vloer prijzen 2019-05-07T14:02:24+00:00
 • houten-vloeren-prijzen-1
 • houten-vloeren-prijzen-2

Hoe liggen de prijzen voor een houten vloer?

Hoe kies je een houten vloer, en welke prijs moet je er voor betalen? Er bestaan immers grote prijsverschillen tussen verschillende houten vloeren en je kan flink wat geld besparen door de juiste keuze te maken. Lees hieronder meer.

houten vloeren prijs

Stijl en kleur

Inzake stijl zal je geen, of erg weinig, beperkingen ondervinden. Europees eiken is en blijft een topper. Eiken heeft geel-bruin tot donker kernhout, met duidelijk zichtbaar vaal bruin spinthout. Het is verkrijgbaar als massief hout, duoplank, duoplank exclusive, projectplank en in een verouderde versie.

houten vloer prijs houtsoortenBuiten eiken bied INPA Parket wel 13 verschillende Zuid-Amerikaanse soorten houten vloeren. Met de meest exotische benamingen: van Ajuano tot Tarara Colorado, Sirari en meer.

Laminaat of massief

De volgende keuze is tussen laminaat en massief hout. Pas in ieder geval op voor goedkope laminaten; de prijs voor uw ‘houten vloer’ ligt veel lager, maar eigenlijk zijn dat zo goed als waardeloze vloeren. In die zin dat zo’n vloer echt niets bijdraagt aan de waarde van uw huis.

Er zijn drie aspecten die u moet overwegen bij het nadenken over de prijs van een houten (of niet-houten) vloer:

 • De initiële aankoopprijs van de houten vloer
  De kosten verdeeld over de levensduur van de vloer
 • Het effect van de vloer op de (toekomstige) waarde van uw woning

Wat zijn laminaatvloeren?

Samengeperste vezels (MDF) waarop een houteffect bedrukt wordt

Laminaatvloeren zijn gemaakt van samengeperste vezelplaat. Het visuele effect van hout wordt geprint over die vezelplaat. Dat de prijs lager ligt dan voor massief houten vloeren behoeft geen verdere uitleg.

Een laminaatvloer heeft enkele specifieke nadelen:

 • Een laminaatvloer zorgt sneller voor geluidshinder. Het heeft een typisch ‘tik’ geluid als men er op loopt.
 • Een laminaatvloer voelt harder en minder warm aan.
 • Krassen of beschadigingen zijn lastig te herstellen. Meestal betekent dit dat complete planken moeten worden vervangen. Bij kleinere beschadigingen biedt een kleurpasta soms een uitkomst.
 • Zo’n vloer draagt niets bij aan de lange-termijn waarde van uw woning.

Wat je ook moet beschouwen is dat laminaat maximaal 10 à 12 jaar meegaat. Een echte houten vloer is een keuze en investering voor het leven.

Wat bepaalt de prijs van een echte houten vloer?

Houten vloeren heb je in veel verschillende prijsniveaus.

Een goedkope houten vloer kan o.a. meer noesten vertonen.

Tegen een lagere prijs, zal je meestal meer noesten in het hout, kleurvariaties tussen de verschillende planken en meer natuurlijke onvolkomenheden in het hout aantreffen. Als de prijs stijgt, kan het hout meer gelijkmatig zijn in kleur, als dat het type en uitzicht is waar je voor kiest. Verwacht meer te betalen voor brede planken (12,5 cm of breder).

Aan de high-end kant van de prijzen, heb je meer consistentie en minder visuele gebreken. Je mag ook speciale effecten en kleuringen/lakken verwachten die diepere, rijkere kleuren produceren.

Hardheid van het hout

Verschillende soorten hout hebben een andere hardheid (zie ook blokje rechts op pagina). Dit geeft aan hoe makkelijk ze kunnen worden beschadigd, gedeukt of verslijten door dagelijks gebruik. Afhankelijk van het type ruimte waar u een houten vloer wil laten leggen, dient u hiermee rekening te houden. Bespreek dit met een ervaren en bekwaam adviseur in onze showroom.

Een kwalitatieve houten vloer is moeilijker te leggen dan sommige andere vloeren. Omdat ze gelijmd of vastgespijkerd moet worden. Het is ook een natuurproduct, wat inhoudt dat er kleine verschillen kunnen zijn tussen de planken van één en dezelfde soort onderling. Het leggen van een houten vloer vraagt meer kennis van zaken dan het leggen van een kunstmatige laminaatvloer.

houten-vloeren-prijzen-3

Concrete cijfers over de houten vloer prijs

Informatie en principes zijn nuttig en belangrijk, maar u heeft vast een budget in gedachten. En u wil er zeker van zijn dat u waar voor uw geld krijgt. Geen eurocent te veel betaalt. Dus informeren we u zeer precies en erg concreet.

Laminaatvloer

Een laminaatvloer vindt u (materiaalkosten) vanaf 5 à 6 euro per vierkante meter. De prijs van laminaat gaat – voor de betere kwaliteit – tot ergens tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter.

Echte houten vloer

De houten vloer prijzen (materiaalkosten) beginnen bij zo’n 39 euro per vierkante meter. Voor de meest bijzondere houtsoorten, groottes en kwaliteiten kan die prijs oplopen tot net iets boven de 100 euro per vierkante meter. In onze ervaring besteedt de gemiddelde klant een bedrag tussen de 70 en 100 euro per vierkante meter – volledig geplaatst en afgewerkt ! – voor een mooie echte houten vloer.

Hou ook zeker rekening met het volgende

Zo kan u perfect voor uzelf becijferen waar u aan toe bent. Hou er hoe dan ook rekening mee dat een laminaatvloer slechts 10 à 12 jaar meegaat en een echte houten vloer, die met deskundig advies door u uitgekozen wordt en aansluitend vakkundig wordt gelegd, een leven lang meegaat. Bovendien vormt een houten vloer een meerwaarde voor uw woning bij de toekomstige doorverkoop ervan.

Hardheid van hout

Een goede houten vloer moet bestand zijn tegen indrukking door puntbelasting. Bureaustoelen, naaldhakken of meubilair oefenen plaatselijk druk uit op uw houten vloer. Hierdoor kunnen ze sporen maken en nalaten. De weerstand tegen die druk is vooral  afhankelijk van de hardheid van het hout.

Grenen heeft een lage graad van hardheid. Uitgedrukt in technische termen stelt men dat Europese grenen een hardheid heeft van 2700 Janka*. Grenen is een veel toegepaste houtsoort, maar het is matig tot weinig duurzaam hout.

Frans eikenhout bijvoorbeeld heeft al een hardheid van 6280 Janka. Da’s flink wat meer dan grenen.

De Zuid-Amerikaanse houtsoorten die INPA parket aanbiedt onder de merknaam Chaco®Wood hebben een hardheid die ongeveer 2 keer zo hoog ligt dan eiken. Deze soorten zijn daardoor zeer stabiel en hebben een extreem lange levensduur.

*Janka is de kracht in Newton nodig om een gladde stalen bol met een oppervlakte van 100 mm2 tot precies de helft in het hout te drukken.

Bijkomende uitleg over de houten vloer prijs

Als het er echt op aankomt de meest perfecte vloer voor een nieuwe woning te kiezen, dan is een houten vloer meestal de topkeuze. Het is zeker niet de goedkoopste vloer die mogelijk is. Maar het is zeer geliefd voor zijn warmte, tijdloze uitstraling en duurzaamheid. Een mooie houten vloer maakt elke ruimte veel aantrekkelijker.

Omdat er zoveel verschillende mogelijkheden bestaan, vanaf een massieve houten vloer, tot een vloer opgebouwd uit een 12 of 15 mm watervaste multiplex en een 4 of 5 mm edelhouten toplaag, tot laminaat of vinyl is het kwestie van zich goed te informeren bij de keuze.

Bovendien is het leggen van een houten vloer niet echt eenvoudig en is het raadzaam een echte professional hiervoor aan te spreken.

Bij INPA zijn we er trots op dat we u naast een enorme keuze (14 houtsoorten en 210 kleuren) ook met echt advies bijstaan. Zodat de houten vloer prijs en de beste keuze voor u helder worden.

Kosten per vierkante meter

Als het neerkomt op de berekening van de houten vloer prijs, zijn er verschillende factoren die u moet beschouwen. De twee belangrijkste zijn de kosten per vierkante meter van het materiaal en de kosten per vierkante meter van het leggen.

Houtsoort

De eerste factor die van invloed is op de houten vloer prijs, is de keuze van de houtsoort. Planken van Europese houtsoorten, zoals Frans eiken, zijn over het algemeen goedkoper dan tropisch hardhout, zoals bijvoorbeeld Jatoba.

Iedere houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en houttekening en de uiteindelijke keuze is een kwestie van smaak, budget en toepassing. Voor druk belopen ruimtes kun je bijvoorbeeld het beste een hardere houtsoort gebruiken die meer bestand is tegen mogelijke beschadigingen. Eikenhout is de meest populaire houtsoort in Nederland voor een houten vloer. Eikenhouten vloeren hebben uitstekende duurzame eigenschappen voor een goede prijs.

Type houten vloer

Houten vloeren zijn verkrijgbaar als massief houten vloeren of lamelparket. De houten vloer prijs voor massief houten vloeren valt hoger uit dan lamelparket, omdat lamelparket uit meerdere lagen bestaat met een toplaag van hout. Een massief houten vloer bestaat uit één dikke(re) houtlaag die wordt verlijmd met de ondervloer. Lamelparket kun je zwevend leggen en is ook geschikt voor vloerverwarming. Eiken lamelparket in combinatie met vloerverwarming heeft de beste prijs / kwaliteit verhouding. Een voordelige en warme oplossing!

Breedte en dikte van de houtlaag

Hoe breder en langer de planken zijn en hoe dikker de houtlaag is, des te hoger de houten vloer prijs per vierkante meter. Brede, lange planken zijn heel mooi in grote ruimtes, zoals kantoren en statige herenhuizen. Voor het vervaardigen van brede houten planken heb je wel grote(re) bomen nodig, waardoor de kosten hoger uitvallen. Het voordeel van een dikke houtlaag is dat de vloer na 5 tot 10 jaar opnieuw geschuurd en afgewerkt kan worden, zodat je nóg langer van je houten vloer kunt genieten. Dit geldt zowel voor massief houten vloeren als lamelparket.

Leggen houten vloer

Je kunt het beste een houten vloer kopen en laten leggen door een ervaren parketteur. De meeste legpatronen, zoals een versaillespatroon visgraat vloer of Hongaarse punt vloer, vereisen vakmanschap om een mooi, strak resultaat te behalen. De keuze voor een houten vloer inclusief leggen is uiteraard van invloed op de totale houten vloer prijs.

Naast vakmanschap is goed projectmanagement voor (zakelijke) projecten van groot belang. Denk hierbij aan een kantoorvloer, winkelvloer of een houten vloer in een monumentaal pand. Voor deze projecten is kennis van wet- en regelgeving noodzakelijk voor bijvoorbeeld het aanvragen van bouwvergunningen. Vaak speelt een goede samenwerking en communicatie met de eigenaar, architect en andere bouwprofessionals een belangrijke rol. Het plannen en uitvoeren van alle bouwwerkzaamheden vergt een goede afstemming tussen alle betrokken partijen.

INPA Parket importeert, exporteert en fabriceert al 50 jaar parket en vloerdelen. Wij bieden u dus enorm veel ervaring en kennis van zaken, zodat u zeker bent van de juiste keuze en een perfecte plaatsing. Dit voor de beste houten vloer prijs van de kwaliteit, kleur en uitzicht die u wenst.

Laat u niet in de luren leggen door een onmogelijke houten vloer prijs in sommige advertenties

Er is een reden dat u soms de indruk krijgt dat sommige aanbieders ongelooflijk aantrekkelijke prijzen aanbieden. Dat komt omdat ze de (eventuele) bijkomende kosten niet meerekenen in de prijs per m2 die in hun advertenties getoond wordt.

Hierdoor kan in sommige gevallen de uiteindelijke prijs per m2 ruim 40% hoger uitvallen dan in eerste instantie was aangegeven. Let dus goed op. Bezoek een ervaren bedrijf dat al jarenlang een vast adres heeft en betrouwbaarheid uitstraalt. Goedkoop is soms duurkoop!

Hieronder een anecdote van een klant die onlangs meende bij zo’n discounter de zaak van zijn leven te kunnen doen. Om na een nutteloze en ontgoochelende dag naar huis te keren. Dat koppel is uiteindelijk bij ons terecht gekomen en vooral, ze zijn een ongelooflijk tevreden klant van INPA geworden.

We voelen ons bij die andere zaak behoorlijk beet genomen. De website van die winkel staat vol prachtige aanbiedingen. Maar kom je daar ter plekke dan zijn er maar 4 soorten waar je voor de prijs van de aanbieding uit kan kiezen. En blijkt de prijs op de website ook nog eens zonder BTW!!! Voordat we kwamen hadden we nog gebeld over hoeveel keus er was met de aanbieding, omdat de winkel niet naast de deur ligt. Antwoord van de dame aan de telefoon was dat er ruime keus aanwezig is. Ter plekke… slechts 4 plankjes én heel andere prijzen dan op hun eigen website. Ik snap wel dat ze met mooie advertenties mensen naar de winkel lokken en 9 van de 10 dan wel weg gaan met duurdere vloeren. Maar eerlijk is dit niet.

Omdat we u echt goed willen informeren over houten vloer prijzen, nog deze opmerking van een klant over diezelfde zaak als hierboven:

Er lopen wat verkopers rond met klembordjes die zo snel mogelijk proberen om een nota voor je uit te schrijven voor een bepaalde vloer. Onze vloer bleek uiteindelijk ook helemaal niet zo goedkoop te zijn. Nadat de BTW, kosten van de behandelingen en de verplichte ondervloer erbij op waren geteld, kwamen we tot de conclusie dat we de houten vloer beter elders hadden kunnen kopen.

Andere factoren die de houten vloer prijs bepalen

Ondervloer: soms is het nodig om de kwaliteit van de bestaande ondervloer te verbeteren. Onze houten vloeren kunnen op nagenoeg alle ondervloeren gelegd worden. Belangrijk is dat de ondervloer blijvend droog, vlak, hard, schoon én goed dragend moet zijn.
Lijmkosten: voorstrijk en lijmkosten.
Plinten: de materiaalkosten van MDF of massieve plinten inclusief montage
Legkosten: de kosten voor het laten leggen

Die kosten voor het egaliseren van ondervloeren, de lijmkosten en zelfs de legkosten, worden door sommigen verzwegen tot na u de bestelbon voor de houten vloer ondertekent. Zo koopt u op basis van een onvolledige houten vloer prijs. Als u vast zit aan een bestelbon komt soms de aap, met meerkosten, pas uit de mouw.

Eigen bossen en fabrieken

INPA parketvloeren combineert voor zowel de parketwinkel als de particuliere klant de beste voordelen van een globaal wereldbedrijf met lokale verankering in het Nederlandse Bergen op Zoom. Dankzij eigen duurzaam – FSC gecertificeerd – bos in Bolivia, eigen productie en finishing in Bolivia en Paraguay, de finishing fabriek in Tilburg en de eigen woonwinkel/showroom in Bergen op Zoom.

U geniet dus van de volgende voordelen:

 • perfecte advies en service
 • uitstekende plaatsing
 • de beste houten vloer prijs

Twijfelt u nog ergens aan? Kom langs in onze showroom in Bergen op Zoom en bespreek het met onze adviseurs.