Ontbossing en uw houten vloer

//Ontbossing en uw houten vloer

Ontbossing en uw houten vloer

Als u kiest voor een houten vloer, dan vreest u misschien bij te dragen aan het wereldwijde probleem van ontbossing. Hierin is INPA helemaal transparant.

“Met de hand op het hart durven we te stellen dat wij niet bijdragen tot ontbossing. Lees waarom.”

Ontbossing is een echt probleem voor het globale leefmilieu. Wie dat ontkent is gewoonweg niet eerlijk met u.

FSC-houten-vloer

Bij INPA zijn we zeer trots op onze verantwoorde, duurzame en duidelijk gecontroleerde aanpak. Wij doen alles in eigen beheer: van kap tot levering. Duurzaamheid en het milieu staan bij ons echt voorop. Dat blijkt wel uit de FSC® certificering van onze producten.

FSC certificering geeft u de garantie dat de INPA houten vloeren steeds afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Dit betekent dat we onze bossen in Zuid Amerika* beheren volgens strenge vereisten. Deze aanpak wordt gecontroleerd door een extern en onafhankelijke orgaan. Alle houten vloeren die u bij INPA vindt zijn terug traceerbaar zijn tot aan het bos waar ze vandaan komen.

*INPA bezit en beheert zelf 30.000 hectare eigen bos in Paraguay en Bolivia.

INPA draagt niet bij tot ontbossing

Enkele concrete elementen maken dit snel duidelijk voor u. Onze volledige bossen in Zuid Amerika delen we op in ‘vakjes’ van telkens 1 vierkante kilometer. Wanneer we bomen willen kappen, dan kiezen we vakken met volgroeide bomen. Aansluitend wordt er in dat vak gewoonweg niet meer geoogst gedurende minstens 25 jaar. Op die manier dragen wij bij tot het behouden van het bosbestand en gaan we in tegen ontbossing.

Waarom doet ontbossing ertoe?

Bossen, vooral tropische bossen, slaan enorme hoeveelheden koolstof op. Wanneer bossen worden vernietigd blijft er meer ontbossingvan die koolstof in de atmosfeer. Dit versnelt het broeikaseffect. Ontbossing is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van de totale warmte-trapping emissie. Dit komt ruwweg overeen met de jaarlijkse uitstoot van 600 miljoen auto’s.

Naast het opslaan van koolstof, vormen de bossen een belangrijke habitat voor een lange lijst van bedreigde diersoorten. Daarnaast bieden ze vele andere voordelen, zoals schoon water, bosproducten, en dragen ze bij in het levensonderhoud van inheemse gemeenschappen.

4 grondstoffen – meer dan de helft van de ontbossing in de tropen

Weet u dat slechts vier grondstoffen, die u dagelijks tegenkomt, verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de wereldwijde ontbossing in de tropen?
Deze grondstoffen zijn:

  1. rundvlees
  2. soja
  3. palmolie
  4. houtproducten
ontbossing-infograph

bron: Union of Concerned Scientists – Science for a healthy planet and safer world

Rundvlees

Rundvlees is het hoofdgerecht op het ‘globale ontbossingsmenu’. Hoewel verschillende grondstoffen bijdragen aan de problematiek van de ontbossing staat de kweek van runderen met stip op nummer 1 in Latijns Amerika. Recent onderzoek suggereert zelfs dat het globaal op plaats 1 zou staan. In een aantal sleutellanden ligt de kweek van runderen zelfs aan de grond van méér ontbossing dan de 3 andere factoren bij elkaar geteld.

Soja

Als u soja leest, denkt u misschien aan taugé of soja als ingrediënt voor vlees- of melkvervangers. Zoals in tofu of sojamelk.

In werkelijkheid belandt de meeste soja eerder in uw broodje ham of in chicken nuggets. Want slechts 6% van alle sojateelt wereldwijd wordt rechtstreeks omgevormd tot voedingsproducten voor menselijk gebruik. De rest belandt grotendeels in onze voeding in de vorm van veevoeder. 70% – 75% van alle soja wordt gebruikt als voeding voor kippen, varkens, runderen/koeien en gekweekte vissoorten.

De wereldwijde vraag naar vlees, biobrandstoffen en andere sojaproducten is sterk gegroeid over de voorbije 20 jaar. De soja-markt heeft hiermee gelijke tred gehouden. De wereldwijde sojaproductie is meer dan verdubbeld in diezelfde periode. Vooral door de uitbreiding van sojateelt naar nieuwe gebieden toe, zoals tropische bossen in het Amazonegebied.

Palmolie

Palmolie zit in een heleboel producten, gaande van shampoo tot donuts. Het is één van de grote drijvers van de ontbossing.

Palmolie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm, Elaeis guineensis, die het goed doet in een vochtig klimaat. Het grootste aandeel van palmolieproductie vindt plaats in Maleisië en Indonesië. Enorme delen van tropische bossen en veengebieden worden er gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages.

Houtproducten

Helaas is hout ook een belangrijke oorzaak van ontbossing. In de landen waar de 4 factoren die we hier aanhalen het belangrijkst zijn, staat hout voor ongeveer 10 procent van de ontbossing. Maar omdat hout gebruikt wordt op zo veel verschillende manieren ligt de relatie tussen houtproducten en ontbossing ingewikkeld.

Sommige houtproducten, zoals brandhout en timmerhout, leiden vooral tot bosdegradatie, vaak de voorloper van ontbossing. Anderen, zoals pulp en papier, zijn meestal afkomstig van de ontbossing in Zuidoost-Azië of uit aangeplante bossen over de hele wereld. En terwijl sommige houtproducten getraceerd kunnen worden naar niet-duurzame bronnen is een goed beheerd bos een prima hernieuwbare bron.

Conclusie

U kiest met een gerust geweten voor een prachtige houten vloer. Als u er voor zorgt dat u die kiest bij een betrouwbare transparante partner. Het FSC® certificaat dat ons hout draagt geeft u de zekerheid dat u met een keuze voor INPA niet bijdraagt tot ontbossing.

 

fsc1

 

 

 

 

 

 

 

 

By | 2018-01-03T10:12:32+00:00 12:58 pm|Blog|0 Comments

Leave A Comment