Vloerverwarming onder een houten vloer

//Vloerverwarming onder een houten vloer

Vloerverwarming onder een houten vloer

Het is perfect mogelijk om vloerverwarming onder een houten vloer te voorzien. Hierbij moet u wel met een aantal zaken rekening houden.

Welke houtsoort combineert u met vloerverwarming?

Als u voor een houten vloer en vloerverwarming kiest, ga dan voor een stabiele houtsoort. U weet wellicht al dat hout ‘leeft’. Hout krimpt bij een lage relatieve luchtvochtigheid en zet uit bij een hoge luchtvochtigheid. Welnu, niet alle soorten hout zijn even gevoelig hiervoor. Houtsoorten als beuken of essen gebruik je in dit geval beter niet.

Zelf geven we bij INPA, bij gebruik van vloerverwarming, de voorkeur aan een parket met een maximale dikte van 15mm. Hout isoleert namelijk erg goed en u zou bij een dikker parket te weinig warmte ervaren via uw vloer.

Als het om de keuze van de houtsoort gaat adviseren onze specialisten u met kennis van zaken. Zodat u de juiste keuze maakt.

vloerverwarming-houten-vloeren

Een vloerverwarming onder uw houten vloer voelt heerlijk aan

Welk type vloerverwarming?

Er bestaan 2 systemen: een ‘droog’ warmwatersysteem of een elektrische vloerverwarming.vloerverwarming1

Het verschil tussen een ‘nat’ of ‘droog’ systeem is de manier waarop de waterleidingen in de afwerkvloer voorzien worden. Bij het ‘natte’ systeem liggen de warmwaterleidingen in een grote ‘isolerende’ cementmassa. Hierdoor heeft het een tragere opwarm- en afkoeltijd.

Een ‘droog’ systeem is modulair. Het wordt opgebouwd uit een sterk isolerende ondervloer, gegalvaniseerde metalen of aluminium goten, waar de verwarmingsbuizen in liggen en dunne afdeklagen. Deze opbouw geeft een snelle opwarmtijd.

Elektrische systemen hebben dunne verwarmingsdraden of foliematten. Ze kunnen vrijwel direct onder de vloer gelegd worden. Zo’n installatie is duurder dan op gas. Meestal wordt ze ingezet als bijverwarming in combinatie met radiatoren bijvoorbeeld.

Nog enkele tips

  • Brede massieve planken zijn meestal ongeschikt.
  • Sterke temperatuurschommelingen in het verwarmingssysteem voorkom je best.
  • Laat de werken uitvoeren door een echte vakman. Dit is een klus die ervaring vereist.
  • Leg er beter geen losse tapijten op. Omdat dit de warmteafgifte plaatselijk benadeeld. Hierdoor wordt de vloer niet gelijkmatig warm en vergroot de kans dat uw houten vloer op sommige plaatsen gaat ‘werken’.

Als u de juiste keuze maakt, op basis van advies van vakmensen als INPA, dan zal u vele jaren genieten van uw houten vloer in combinatie met vloerverwarming.

 

 

By | 2018-01-03T10:12:32+00:00 5:40 pm|Blog|0 Comments

Leave A Comment